Csónak Motorválasztás


KÉRDÉSE VAN? HÍVJON! Munkaidőn túl, vagy ünnepnap sem zavar érdeklődésével.

horgászcsónak gyártás készítés

Gondolatok csónak-, motor-, alkatrész-, kiegészítő-választás, javítás, használat, és ápolás kapcsán.

Motorválasztás

(Javaslom a témához elolvasni a „Miből és mekkorát?” cikket)

A motor és a csónak választást egyszerre végezzük és nem külön!

Nem a típusokban akarok elmélyedni, a szokásos szempontok mellé -és olykor helyett- szeretnék átadni egy szemléletmódot.

Sajnos ez van, nem tekinthetünk ezekre, mint külön véghezvihető döntésekre. Gyakran halljuk „vettem egy motort, mert (a havernek is ez van, akcióba volt, stb.,) és ehhez szeretnék egy csónakot”.


Először is: Funkció!!!

-Hány ember fog maximálisan beleülni (ez a terhelhetősége egy csónaknak, ez annyit tesz, hogy nem ijedős emberből, ha azok nyugodtan ülnek, ennyit bír el általában utazás céljára).

-Mely csónakból hány ember tud horgászni kényelemmel, biztonsággal?

  • 1 fő kényelmesen, biztonsággal: min. 3 személyes csónakot igényel
  • 2 fő kényelmesen, biztonsággal: min. 4 személyes csónakot igényel
  • 3 fő kényelmesen, biztonsággal: min. 4 személyes csónakot de szélesebbet (140cm+)
  • 4 fő kényelmesen, biztonsággal: ez már kishajó, mert kényelmesen nem fér másba.

Az ez alatti elgondolások mindig erős kompromisszumokat igényelnek.

A stabilitást, biztonságot általában a szélesség (és a csónak önsúlya adja).

Arra kapunk válasz ezekkel a kérdésekkel, hogy mennyire szabad a minimumban gondolkodnunk, azaz mennyire kell rátartással választanunk.


Másodszor: Vízterület és távolság!

  • Mekkora távolságokat kell megtennünk, és mennyi időt szánhatunk erre?
  • Miféle hullámok és mekkora a víz sebesség, áramlás várható-e?
  • Kellhet-e vihar elől menekülni?

Arra kapunk választ ezekkel a kérdésekkel, hogy a motort mennyire kell csak a minimálisan elégséges méretűre, erejűre választani.

A nehezebb 20-22 kg feletti motorok nem biztos, hogy az átlagember számára a csónakba becipelhetők. Előfordul, hogy csak az egész család segítségével emelhető be egy nagyra választott motor egy kicsire választott csónakba.  A nagy és kicsi, a gyors, a nem száguldás, a csak lassan és egyéb kifejezések nagyon is relatív fogalmak. A gyártó ráír mindent, a kereskedő mondja, amit a vevő hallani akar. A csónak valóban el is bírja a motort, de ez élvezeti és használati értéket nem kötelező jelleggel jelent.

Túl kicsi motorral fél életünket a horgászhely elérésére és a visszaútra pazarolhatjuk.


Harmadszor:  Fizika!

Pusztán azért mert én csak néha, csak óvatosan, csak hétvégén és keveset csónakázok, attól a víz, a motor, és a csónak nem felejti el a fizikát! A csónakot vásárlók nagy százalékát megkísérti az „olcsóbb, kisebb is elég” gondolata az értelmes határokon is túl.

Tudomásul kell venni, hogy 4 méter vízvonalhossz alatt a benzinmotoros csónak már 7-9 km/h-tól felemelt orral, víz alá húzott farral küszködve fog menni, és nagyobb sebességre nem lesz sarkallható, 5-6 km/h sebességre jó, de oda elég a villanymotor is, meg az evező is.

Bár előre terhelve, a motort hosszabbító karral fogva és egyéb cirkuszi mutatványok árán néha valamennyit lehet segíteni a helyzeten, ám ez nem mutat túl a vidámparki élmények kategóriáján.

A stabil, biztonságos választás másról szól.


A csónak viselkedése motor hatására:

Minden csónak a saját testével hullámokat kelt haladásnál. Ez nagyon (túl-) egyszerűsítve úgy néz ki, hogy minél gyorsabban megy, annál hosszabb hullámot kelt, mely a hajó orránál kezdődik. Lassabb sebességnél (pár km/h) több teljes hullám is van a hajótest mellett.

Ahogy nő a sebesség (9-13km/h) a hajóhossznak a feléig- kétharmadáig ér egy hullámhegy, és utána a hajó végénél hullámvölgy alakul ki, melybe a hajó fara beleül. Ekkor láthatjuk a fennhordott orral való küszködés jelenségét. Minden hajó hosszától függően eléri ezt az állapotot. Ennél tovább, nagyobb sebességre csak erősebb motorral jut.

Ekkor a farát is feljebb emeli, a hullám megnyúlik, kisimul, és a csónak a víz felett úszva úgynevezett siklásba jut. Ekkor a sebesség okán keletkező felhajtóerő emeli.

A siklás alatti sebességeknél a térfogatából fakadóan „minden vízbe merült test a súlyából annyit veszt” alapon úszik. Minél rövidebb egy csónak annál kisebb sebességen kellene kiemelkednie, viszont a kisebb sebességnél ehhez nem keletkezik elég felemelő erő. Ezért ha a 7-9km/h utazósebességnél nagyobbat szeretnénk, vegyünk hosszabb, 4.5 -6 méteres csónakot. 4 méter alatt a benzinmotort a fizika nem javasolja.

csónakkészítés műanyag alu fa ladik gyártás horgász balatoni folyami duna tisza

Tekintsük át ismét azt a folyamatot, mely során a csónak először kellemetlenül erőlködve megemelt orral halad, majd növekvő és elegendően nagy tolóerő esetén vízszinteshez ismét közeli, de magasabb fekvésű siklásba kerül.


A villanymotorok:

A villanymotorok erejét  egy angol mértékegységgel mérik, melyet kb. 2-vel kell osztani, hogy a kg értéket megkapjuk. Úgy képzelhetjük el, hogy ha egy rugós halmérleggel megkötjük csónakunkat a stéghez, és teljes sebességre kapcsoljuk a motort akkor a mérleg ennyit fog mutatni.

Első kategória:   Evezés helyett kényelmeseknek.

Kb. 28-36-ig jelölt, azaz kb. 12-16 kg toló-erejűek. Erősebb szélben, nagy felületű csónak, vagy sok több személy esetén, a felületen keletkező szélnyomás nagyobb lehet a motor erejénél, rá kell segíteni az evezővel.
Max. 0,25 LE. Várható sebesség ~4-6 km/h.

Második kategória: Evezés helyett és szembeszélben is.

Kb. 38-75-ig jelölt, azaz kb. 18-30 kg. toló-erejűek. Itt több esélyünk marad közepesnél kicsit nagyobb szélben is haladni.
Kb. 0.25-0.4 LE. Várható sebesség kb. 5-7 km/h.

Harmadik kategória: Néhány lóerős, kis benzinmotor helyett.

Ezek néhány lóerős motornak felelnek meg, jellemzően kb. 1.2- 3 LE. Itt már élénkebb szélben vagy erősebb sobrásban is haladhatunk.
Várható sebesség: 8-12 km/h.


Benzinmotorok:

            Evezésnél kicsit gyorsabban.

Kb. azt várhatjuk tőlük, mint a harmadik kategóriás villanymotortól.

2-3.5 LE-ig, kb. 12-17 kg súllyal, 2 és 4 üteműben léteznek.
Várható sebesség8-12 km/h.

            Még engedély nélkül:

RÉGEBBEN: 4 kW, azaz kicsit több mint 5 LE volt a megengedett. 22-26 kg súllyal, és várható 11-14 km/h sebességgel számolhatunk. Három fő felett rohamosan csökken a maximális sebesség. 1 fővel, ideális hullám- és szélviszonyok esetén, előfordulhat 20-24 km/órás mért sebesség is.

MÁRA MÁR 20 LE a vezetői engedély és hajólevél (forgalmi) nélkül vezethető maximális teljesítmény. Tehát, tulajdonképpen úgy mehetünk ezekkel a vízen, mint az úton a biciklivel.

A 4 ütemű motorok súlya kb. 37-60 kg. Ezt már igen nehézkes napi rendszerességgel be- és kiemelni a csónakból.

A 2 üteműek kb. 26-40 kg-osak. Ez is túl van a könnyen emelgethető kategórián.

Nem a súllyal van a gond, legtöbbünk fel tud emelni egy cementes-zsáknyi súlyt. A motor és az ember közös súlypontja kerül kínosan ki a csónakból a motor leemelésénél, azaz meg tudnánk oldani a feladatot száraz bőrrel, HA 200-AS LÁBFEJÜNK LENNE. ((-:

Ezekkel a motorokkal a várható sebesség 22-45 km/óra. Ilyen motorokkal, a legtöbb csónak  4 fővel is siklásban tartható.

            Még engedély nélkül 20 LE+ 

Ez egy huncut kérdés. Majd minden márka rendelkezik túlerős 20 LE-s motorral.

Van, melyen alkatrészt kell cserélni az erősödéshez, van amelyiknél – gyárilag nagy nyomaték miatt – olyan hatást kapunk, mintha jó bő 5-10 LE-vel nagyobb jelű motort vettünk volna. Súlyuk kb. 44-65 kg. Várható sebesség: 40-50 km/h.

Főként azoknak jelent előnyt e határfeszegetés, akik több fővel, nagyobb csónakkal szeretnének siklásban maradva jól haladni, és nem akarják teljes gázzal használni a motort, hanem egyfajta tűrhető motorkímélő utazósebességet el akarnak azért érni. Ideális esetben 4 fővel, „alig fél-gázon” 35 km/óra is lehet a 20 + os motorok sebessége.

A rend éber őre azonban nem tekintendő hülyének! Jelen pillanatban a régi patinás mondás szerint állnak a kérdéshez, miszerint: „Sokan belevizelnek ugyan a medencébe, ám büntetni csak azokat szokták, akik a trambulinról teszik.” Egy 30 LE-s motornál ne számítsunk arra, hogy elnézik, olykor a 25-ast sem.  A szigor mértéke változhat a jövőben, egy ilyen motor nagy beruházás lehet ahhoz, hogy aztán piszkáljanak érte.


CSÓNAK-SZÉLESSÉG !!!

A kb. 140 cm-nél jelentősen szélesebb csónakok esetén már ne számítsunk arra, hogy egy 10-20 LE-s motor feltétlenül könnyedén röpíti majd. Egy 20% -kal szélesebb csónak 20% -kal magasabb is többnyire, és akkor (1.2X1.2 = 1.44) majdnem MÁSFÉLSZERES súlyú. Ráadásul a víznek körbe kell folynia a csónakot, míg az szinte teljesen ki nem emelkedik a vízből, így ha nincs 25-40 LE a széles csónakon, akkor a kb. 10-20 LE- ből 3-5 LE-t azért finanszírozunk, hogy egy meredek hullámot tartsunk fenn vele a csónak körül. 

E kérdésben persze a csónak súlya, terheltsége, hossza, felületének minősége mind-mind számít, ám ökölszabálynak nyugodtan vehetjük a kb. 140 cm-es felső külső szélességet, mint értelmes határt.


TEHÁT A CSÓNAKOT ÉS A MOTORT EGYÜTT ÉRDEMES KIGONDOLNI.

Vizsgázva és vizsgáztatva:

Ha nem ragaszkodunk az egyszerű engedélymentes kategóriához, akkor szabadabban válogathatunk, de a csónaktestre mindig lesz egy jellemző sebesség és motor-nagyság, amin túl a biztonság már nem lesz jellemző.

Nem az a lényeg a vizsgamentes motorban, hogy nem kell hozzá papír, hanem a kötelező felszerelések mennyisége többszörös, amit a vizsgáztatott csónakba cipelni és kezelni kell.

Ezt úgy fogalmazza a népnyelv, „kell mögé kötni egy külön csónakot, amibe csak a kötelező felszereléseket cipeli magával az ember„: (Félévente hitelesített tűzoltópalack, elsősegély doboz, tartalék-horgony, csáklya, világításkiépítés, és ha egyedül megyünk is, kell az összes mentőmellény, stb.)  


Táblázatok:

HAMAROSAN KÉSZÜL…(azaz még nincs egészen kész, de már majdnem elkezdtük (-:  )

I.  Vízvonalhossz és várható maximum. sebesség:

II.  Lóerő és várható maximum. /utazó sebesség:

III. Hosszúság –szélesség- biztonsággal kezelhető motor:

2 vagy 4 ütemű:

Szerencsére a kérdést a két ütemű forgalmazásának megszűnése megoldja. Mégis a két ütemű, ha használtan is, de évtizedekig elérhető lesz és jobb szolgálatot tehet olykor.

Kétségtelen előnyei: Könnyebb, kevesebb hibaforrás, olcsóbb beszerzés, házilag és mindenképp egyszerűbb karbantartás, elfektetésre kevésbé érzékeny, öreg motor is lehet kevés üzemórás és ezért sokáig fenntartható jó választás. Könnyű csónakba kevesebb súlyból elérhető a kívánt teljesítmény.

Kétségtelen hátrányai: Több fogyasztás, hangosabb, régebbi típusokhoz keresni kell(bár általában van és évtizedekig lesz) az alkatrészt. Az olaj a benzinhez keverendő és ez még egy dolog, amire gondot kell fordítani, így több kosz-forrás, kicsit több szag járhat vele.


Mások tanácsainak megfogadása:

Fel kell tennünk a kérdést a tanácsok hallatán, még ha meg is van valaki elégedve, és úgy tanácsol valamit: „Melyek az ő és melyek az én szempontjaim és mifélék az érdekeltségek?”

Egy csónakhoz és egy motorhoz utólag nem lehet „hozzávarrni” fél métert vagy két lóerőt.

El lehet rontani javíthatatlanul a választást!

A horgászok, olykor csak akkor vallanak be egy melléválasztást, ha az már túlmegy minden határon, vagy még akkor sem. Van, hogy előbb lesz új hangoztatott irányelv egy rossz döntésből, mint levont tanulság. Az emberek elég nagy százaléka képes füllenteni a megelégedettet, sőt néha magát is meggyőzi, és mindemellett másokat is győzködni kezd.

A vízen való jövés menés és életforma összehasonlítva a hétköznapok igahúzásával mérhetetlenül jobb szórakozás. Így egy gigantikus melléválasztással is kitűnő módon játszhatunk vakációt. A legtöbben sose tudják meg plusz 20000 Ft-ért mennyi élményt kaphattak volna. Ez az igazi ráfaragás!!!

A jó tanács mindig konkrét tapasztalatokkal hoz példákat pontos műszaki adatokkal; az egész piac és paletta átfogó ismeretére lehet a beszédből következtetni; és az illető a saját döntésénél

jó, ha tudni lehet, hogy bármit választhatott volna- azaz nem döntött szűk választékból.

A mai világban piacon lévő cuccok sokkal megbízhatóbbak, mint azt a rémtörténetek alapján gondolni lehet.  A választás ma inkább a motor mérete és súlya, a szerviz közelsége, és a kívánt erősség határozza meg. 

Egy motor egy kicsit más csónakon nagyon mást mutathat.

Scroll to Top