Kötelező felszerelések


KÉRDÉSE VAN? HÍVJON! Munkaidőn túl, vagy ünnepnap sem zavar érdeklődésével.

horgászcsónak gyártás készítés

A kötelező felszerelések az aktuálisan érvényben lévő Hajózási Szabályzatban találhatók. Sajnos, a helyi szokásokkal módosuló gyakorlat és erről szóló mesevilág létezik. Itt nem értelmezünk szabályt, nem adunk garantáltan teljes listát, inkább csak a tapasztalatokat gyűjtjük, melyek talán átfogóbb ismeret felé segíthetnek. 

Hosszú évekig őriztem polcomon az egyazon évben kiadott kötelező felszereléseket is tartalmazó Tiszai, Dunai és Balatoni jó szándékú kiadványokat.

Volt bennük némi hasonlóság, leginkább is az, hogy mind egymásnak, mind a Hajózási Szabályzatnak ellentmondtak.

Mit szeretne a vízi-rendőr a helyszínen a csónakban látni?  Ez már fogósabb kérdés, ha adódik alkalom, meg szoktam kérdezni és gyűjtöm a helyi erők válaszait.

Szép színes csokrom van belőlük.

A vizsgáztatott motorcsónakoknál és hajóknál egyszerű a kérdés, ami a vizsgán kell, minden nap kell. (Itt nem részletezném, hogy az egyetlen db, a kikötőben fellelhető érvényes plombájú tűzoltó-készülék hány és milyen módon tud mindig pont a vizsgabiztos által ellenőrzött hajóban feltűnni.)

A nyilvántartásba-vételre nem kötelezett csónakoknál (4 KW (~5.4 LE és 6.2 méter alatt) az szokás, hogy a helyi népek tudják, mit kér arra a rend őre és ehhez tartják magukat. Tehát legyen toronyóra vagy láncfűrész, ha arrafelé az kell, hát vigyünk magunkkal.

Az ésszerűség és a szabályosság biztosan találkozik a következő pontokon:

  • személyenként egy megfelelő méretű mentőmellény: (évről évre ellenőrizni szoktuk jól működnek-e, egy nyári napon felöltözve, csízmába, vízállóruhába és mentőmellénybe úszunk egyet. Olykor találunk cserére érett mentőmellényt…)
  • vödör, vízmerő edény: mert ha sok víz kerül a csónakba, mégsem ihatjuk ki.
  • éjszaka helyzetjelző fehér fény: legalább 1 méter magasan (azért kell 1 méter, mert ha testtel eltakarjuk a fényt, akkor a hátulról érkező motorcsónak nem látja)
  • megfelelő kötél: (kikötésre, bajba jutott csónak vontatására, a megfelelő legtöbbször 10-méter hosszú, és 10-mm átmérőjű, mert ez alatti mérettel néha nem megyünk semmire, és ha már cipeljük, legyen jó).
  • megfelelő evező: ez egy kenus jellegű lapát, illetve Balatonon egy pár evezőt kérnek…szóval, ha már cipeljük, lehessen használni, megér egy próbát a bevetés előtt.

A tűzoltó-készülék, mentőgyűrű, láncelőtétes póthorgony, hajókürt, fürdőlétra, elsősegélycsomag, és effélék vonatkozásában mindenki olvassa és értelmezze a Hajózási Szabályzatot saját felelősségére.

Kövesse a törvények változását összhangban az európai rendelkezésekkel, mint ahogy törvénytisztelő magyar állampolgárhoz illik. A törvény nem tudása nem mentesít…Nem a törvény a változó, hanem az, hogy hol, mikor és mit néznek el.

Scroll to Top