Horgászcsónak nyelvtan ((-:

…Elnevezés van bőven, az értelmező szótárral ne is próbálkozzál!…

(e cikkhez javaslom elolvasni a „Csónakformák” c. szösszenetet.)

Fenékdeszka, lábrács, lépő-deszka, fenékléc, trepni, padló, rácsozat… egy alkalommal néhány spori társaságában  16 elnevezésig jutottunk.

Egy hétlelkes csónakot szeretnék építeni.” –mondta egy idős spori, és az ifjúság távoli ködébe révedő tekintetében ott csillogott a vízi élet szeretet. Dehogy is mertük megsérteni e szent érzést otromba kérdésünkkel, hogy mi a búbánatos fene a hétlelkes csónak. Hét bordára épülő csónak a hétlelkes csónak.

Borda, bókony, lélek, erősítés, keresztfa, keresztboltozat…

Evező, pádli, kenus evező, kormányevező, lapát, farlapát, ezek lennének az egymagában használt evező nevei.

Párevező, páros evező, rántó evező, ezek meg a párban és villába téve használatosak.

Létezik még egy a csónak farából, villában forgatott farevező is, melyet ide-oda csóválva használnak, elsősorban „ipari” üzemmódban, például uszályok, halászhajók segédcsónakjainál.

Ladik és csónak ügyben vérre menő vitákat lehet látni. Egyesek szerint ladik a tiszai felhúzott orrú és minden más, a csónak. Mások szerint ladik a lapos aljú és csónak a gömbölyű. Olyan is akad, aki méret szerint nevezi, a kicsi a csónak és a nagyobb a ladik. Amikor balatoni ladikról hallok és tiszai csónakot említenek az értelmező szótár végleg elfelejthető. Itt se országrész, se megye, se vízfajta szerint nincs igazság…viszont saját vélemény szerint annál inkább.

Dörzsléc, szegőléc, oldalfa, koptatóléc, koptatófa, védőkeret, gyalufa. Ez az a léc mely a csónak oldalán általában legfelül ütközésvédelem, peremerősítés, sőt részben befröccsenő víz kirekesztése végett odaerősítésre kerül.

Tőke, tükör, hátlap, farlap, fartőke, motortartó. A csónak végén (olykor mindkét végén) masszív, vastagabb anyagból készült a csónak hosszára merőleges lap.

Koszorúléc, kapaszkodóléc, kötöző fa, üléstartó léc. A csónak oldalán belül végigfutó léc mely a bordák belső oldalán fekszik fel. Kapaszkodásra, szák, horgony, kikötőkötél rögzítésre, a peremnél mélyebben kialakított pad alátámasztására használatos. Jó szolgálatot tesz a csónak vízre emelésénél is, mert az odasereglett segítségek ebbe kapaszkodva állhatnak úgy a munkához, hogy más is odaférjen…

Karika, orrkarika, kikötőkarika, fül, kikötőfül, rögzítő-fül, szem, kikötőszem, láncoló-szem, rögzítő-szem. A csónak kiláncolásához, kikötéséhez való. Általában vasalkatrész.

Bika, bak, kikötőbika, kikötőbak, papucs, papucsbika, t-papucs… Kötél rögzítésére legtöbbször kétszarvú (innen a bika) fém, fa vagy akár műanyag alkalmatosság. Nem lánc, hanem hurkolt, vagy rákötött kötélhez.

A tüdő lélegzik, a tüdő körül bordák vannak, és így kanyarodik az észjárás egyes országrészeken.

Scroll to Top