A fa és műanyag kombinálása Szerintünk: nagyon kétélű módszer


Rengeteg hiba forrását is megvesszük vele.
Lehet ezt választani, de tudatában kell lenni a következőknek:

A beműanyagozott facsónak nem gondozásmentes és nem hosszú életű. A műanyag és a fa nedvesség és hő hatására nem dolgozik együtt, hiába tartja esőmentesen, a nyári hő és az őszi dér úgyis elvégzi a munkáját.  Ráadásul lenolajjal kenegetheti az ember belülről a csónakot, hogy minél kisebb legyen a víz és pára fent leírt hatása.

A beműanyagozott csónak akkor jó szolgálatot tesz, ha nem szivároghat egy facsónak nagy terhelés, mélyre merülés esetén –terhelés nélkül csak az alsó részein van igazán bedagadva-, például egy kölcsönzőben ahol utcai ruhás turistákat kell „Matula Bácsis” hangulatban- azaz fa csónakban- megcsónakáztatni a tanösvényen.  A csónakok nagy átlaga 4-5-6 éven belül kirohad a műanyagból.

Persze hihetünk azoknak, akik láttak már olyan embert, aki beszélt olyannal, aki hallotta amint, valaki egyszer azt mondta, hogy húsz évet kibírt egy…

Kívül belül beműanyagozott facsónak sem. És ha egyszer kicsit is megsérül, egy tűszúrásnyi helyen mondjuk, hogyan fogjuk kiszárítani a beszivárgott vizet, ha egyáltalán időben észrevesszük a sérülést? Vagy ott rohasztja nyáron a víz, és repeszti, roncsolja télen a jég a csónak anyagát? Nem szabad elhinni, hogy levegő nélkül a rohadás nem indul be, oxigén hiányában. Ahol a víz bejut, ott a levegő is utat talál. Ha megsérül, javíthatatlanul vége lehet az efféle csónaknak.

Az egy évre vetített költség magasabb, mint gondolnánk, a rövid élettartam esélye miatt!

Scroll to Top